Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ναργιλές


 Τέλος εποχής για την αθωότητα του


για να μάθουμε μερικά πράγματα για τον ναργιλέ που ίσως δεν ξέρουμε!

Αν νομίζατε ότι ο αρωματισμένος, ελαφρύς καπνός του ναργιλέ είναι λιγότερο επιβλαβής από εκείνον του τσιγάρου, θα σας απογοητεύσουμε. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας και του Κέντρου για τον Έλεγχο του Καπνού, οι καπνιστές ναργιλέ επιβαρύνουν εξίσου –ίσως και περισσότερο– την υγεία τους με τους καπνιστές τσιγάρων. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, όσοι καπνίζουν ναργιλέ ή φυτικό καπνό κινδυνεύουν από υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές βλάβες ή απώλεια συνείδησης. 

Όπως δήλωσε η Dr Hilary Wareing, διευθύντρια του Κέντρου για τον Έλεγχο του Καπνού, στο BBC, «οι έρευνες έδειξαν ότι ένας ναργιλές –δηλαδή 10 miligram καπνού για 30 λεπτά– ανεβάζει στην καλύτερη περίπτωση τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα τέσσερις με πέντε φορές περισσότερο από ότι ένα τσιγάρο. Στις χειρότερες περιπτώσεις, ο ναργιλές αποδεικνύεται 400 με 450 φορές πιο επικίνδυνος από το τσιγάρο». 

Την έναρξη των ερευνών πυροδότησαν η ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη που θέλει τον ναργιλέ μακρινό, αθώο συγγενή του τσιγάρου, καθώς και η εύρεση υψηλότατων ποσοστών μονοξειδίου του άνθρακα σε μια έγκυο γυναίκα στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε κόψει το κάπνισμα αλλά συνέχιζε να καπνίζει ναργιλέ. 

Το ρεπορτάζ του BBC στα βρετανικά bar που προσφέρουν ναργιλέ –ο οποίος κερδίζει σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία– αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι θαμώνες δεν έχουν επίγνωση των κινδύνων του. 

«Δεν το βλέπεις ποτέ στις ειδήσεις, κανείς δε σου λέει «είναι απαίσιο, μην το κάνεις», δεν υπάρχει προπαγάνδα όπως με το τσιγάρο» δήλωσε μια νεαρή γυναίκα. «Αν η μητέρα μου με δει να καπνίζω ναργιλέ, δε θα το πάρει τόσο σοβαρά όσο αν κάπνιζα τσιγάρα» πρόσθεσε ένας Βρετανοπακιστανός. 

Ο Paul Hooper, στέλεχος του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε στο BBC ότι πολύς κόσμος δε θεωρεί καν κάπνισμα τον ναργιλέ, και ότι η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους του αποτελεί, μετά τις τελευταίες έρευνες, μέγιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο. 

«Αλλά πώς επισημαίνεις τους κινδύνους στον ναργιλέ; Δεν είναι τόσο απλό όσο το να κολλήσεις μια ετικέτα στο πακέτο των τσιγάρων» πρόσθεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου