Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Tichu! πως παίζεται το παιχνίδι των φοιτητών!

Μπαίνεις σε φοιτητική καφετέρια και βλέπεις μόνο παρέες ανά 4 άτομα να παίζουν χαρτιά με μία παράξενη κινέζικη τράπουλα.Πριν αρχίσω να παίζω μου φάνηκε μούφα, αλλά μόλις άρχισα να το μαθαίνω μου άρεσε!Καιρός αν δεν παίζεται να το αρχίσετε, περνάει ευχάριστα η ώρα με την παρέα :)
Λοιπόν λοιπόν το παιχνίδι παίζετε ως εξής :

Γενικά

tichu_man

Το tichu είναι ένα παιχνίδι το οποίο έχει κοινά στοιχεία με άλλα παιχνίδια με κάρτες, όπως το bridge, το poker και τη δηλωτή. Παίζεται με δύο ομάδες των δύο ατόμων. Η κάθε ομάδα προσπαθεί να μαζέψει πόντους και να φτάσει πρώτη σε ένα προκαθορισμένο σκορ (συνήθως 1000 πόντους) ώστε να κερδίσει.

Ιστορικά

Tichu είναι η εμπορική ονομασία για την παραλλαγή του Choi Dai Di (Hong Kong slang: “Βήμα για τον μικρό τύπο/παιδί”) ή Da Lao Er (Mandarin slang: “Μεγάλο πέος”) συνδυασμένο με το Zheng Fen (“Συναγωνισμός για τους πόντους”). Κυκλοφορεί επίσης στην αγόρα ως Tai-Pan στα ολλανδικά.
Στα σλοβάκικα, tichu σημαίνει σιωπή, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση με την ονομασία του παιχνιδιού.

Κανόνες

Κάθε παίκτης κάθεται απέναντι από τον συμπαίκτη του, έτσι ώστε το παιχνίδι να εναλλάσσεται μεταξύ των δύο ομάδων. Το παιχνίδι παραδοσιακά παίζεται αντι-ορολογιακά, αν και είναι συχνό να παίζεται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
Το παιχνίδι παίζεται με μια τράπουλα από 56 χαρτιά, η οποία αποτελείται από μια “κλασσική” τράπουλα 52 φύλλων και 4 χρωμάτων-σχημάτων (Νεφρίτηςjade, Ξίφοςsword, Παγόδαpagoda, Αστέριstar) συν 4 ειδικά φύλλα (Mah Jong sc_mahjong, Σκυλιά sc_dog, Φοίνικας sc_phoenix, Δράκος sc_dragon).
Παγόδα είναι οικοδομήματα θρησκευτικού χαρακτήρα, αφιερωμένα σε κάποια θεότητα.
Σε κάθε παίκτη μοιράζονται (ή αλλιώς κληρώνονται, στο κινέζικο παιχνίδι) 8 φύλλα και μπορεί τότε να πει "Grand Tichu" δηλαδή στοίχημα 200 πόντων ότι θα είναι ο πρώτος (αυτός, όχι ο συμπαίκτης του) που θα ξεφορτωθεί τα φύλλα του. Όταν οι παίκτες έχουν αποφασίσει εάν θα δεχθούν το στοίχημα, μοιράζονται άλλες 6 κάρτες (οι υπόλοιπες) και οι παίκτες δεν μspecial_cardsπορούν πλέον να πουν Grand Tichu. Από αυτή τη στιγμή και έως ότου παίξει πρώτη φορά κάποιος παίκτης μπορεί να πει “Tichu”, δηλαδή στοίχημα 100 πόντων ότι θα είναι ο πρώτος (αυτός, όχι ο συμπαίκτης του) που θα ξεφορτωθεί τα φύλλα του.
Όταν κάποιος παίκτης δηλώσει Grand Tichu ή απλά Tichu, και η αντίπαλη ομάδα αποφασίσει να μη δεχθεί το στοίχημα, τότε χάνει 200 ή 100 πόντους αντίστοιχα και τελειώνει ο γύρος.
Το "Grand Tichu" αναφέρεται επίσης και ως "Large Tichu".
 • Επεξήγηση
  Οι διαφορές μεταξύ Grand Tichu και Tichu είναι στη στιγμή που δηλώνοντια, στον αριθμό των φύλλων που έχει δει ο παίκτης, και των αριθμό των πόντων που στοιχηματίζονται.
Όλοι οι παίκτες ετοιμάζουν 3 φύλλα για ταυτόχρονη εναλλαγή με κάθε παίκτη.
Τα φύλλα δίνονται κλειστά, και ο παίκτης δε μπορεί να δει τα δικά του μέχρι να δώσει στους υπόλοιπους παίκτες.
 • Συμβουλή
  Συνήθως δίνονται φύλλα που δεν θα χρησιμεύσουν στους αντιπάλους και φύλλο το οποίο μπορεί να χρειαστεί ο συμπαίκτης για να κερδίσει η ομάδα.
Εάν κάποιος παίκτης πει Tichu πριν τελειώσουν οι αλλαγές φύλλων, τότε μπορούν οι υπόλοιποι παίκτες να πάρουν πίσω τα φύλλα που έχουν δώσει και να επιλέξουν να δώσουν άλλα.
 • Συμβουλή
  Όταν κάποιος πει Tichu πριν τελειώσουν οι αλλαγές φύλλων το κάνει ώστε ο συμπαίκτης του να του δώσει κάποιο καλό φύλλο (συνήθως το καλύτερο που έχει) ώστε να τελειώσει πρώτος.
Μετά τις αλλαγές φύλλων, ο παίκτης που έχει το Mah Jong ξεκινάει. Στο Tichu οι συνδυασμοί καρτών είναι γενικά βασισμένοι στο Poker. Ο παίκτης μπορεί να πει πάσο σε κάποιο συνδυασμό που έχει παιχτεί, αλλά έχει την επιλογή να παίξει στον επόμενο γύρο.
Το πάσο στο Tichu είναι σαν το “ντούκου” στο Poker.
Ένα χέρι τελειώνει όταν περάσει 3 φορές στη σειρά, δηλαδή πουν και τα 3 άτομα, μετά από αυτόν που έριξε τελευταίος συνδυασμό, πάσο.
Οι απλοί συνδυασμοί περιλαμβάνουν:
 • Μονοφυλλία πχ pagoda06
 • Ζευγάρι πχ star04jade04
 • Συνεχόμενα ζευγάρια πχ star05pagoda05jade06sword06jade07star07
Μη συνεχόμενα ζευγάρια δεν μπορούν να παιχτούν
 • Τριπλέτα πχ jade10sword10star10
 • Κέντα -τουλάχιστον 5 φύλλων ανεξαρτήτως χρώματος- πχ pagoda07sword08star09star10jade11Jsword12Q
 • Φουλ -τριπλέτα συν ζευγάρι- πχ pagoda08star08sword08jade02pagoda02
Οι μπόμπες περιλαμβάνουν τους εξής συνδυασμούς:
 • Καρέ -4 ίδια- πχ jade12Qstar12Qsword12Qpagoda12Q
 • Φλος -κέντα χρώμα- πχ sword04sword05sword06sword07sword08sword09sword10

Πώς παίζεται

Όταν κάποιος παίκτης έχει το χέρι, τότε μπορεί να παίξει όποιον από τους συνδυασμούς θέλει. Εάν παίξει κάποιον από τους απλούς συνδυασμούς, τότε ο επόμενος στη σειρά παίκτης μπορεί να παίξει από τον ίδο συνδυασμό με μεγαλύτερα φύλλα.
Παράδειγμα
Στο φουλ μπορεί να παιχτεί συνδυασμός με μεγαλύτερη τριπλέτα, χωρίς να μας ενδιαφέρει το ζευγάρι.
Παράδειγμα

Μπόμπες

Η μπόμπα νικάει οποιονδήποτε συνδυασμό έχει παιχτεί και τελειώνει ο γύρος, εκτός αν χτυπηθεί από άλλη μεγαλύτερη μπόμπα. Η μπόμπα μπορεί να παιχτεί οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και εκτός σειράς.
Μεγαλύτερη μπόμπα θεωρείται αυτή που έχει περισσότερα φύλλα και αν δύο μπόμπες έχουν ίσα φύλλα τότε μεγαλύτερη θεωρείται αυτή που το μεγαλύτερο της φύλλο είναι μεγαλύτερο από της άλλης.
Παράδειγμα
AAAA

sc_mahjongMah Jong

Ο παίκτης που έχει το Mah Jong ξεκινάει, αλλά δεν είναι απαραίτητο σαν πρώτο φύλλο να ρίξει αυτό, μπορεί να ξεκινήσει δηλαδή με όποιον συνδυασμό θέλει.
Το Mah Jong έχει “αξία” 1. Δηλαδή βρίσκεται κάτω από το 2.
Ο άσσος Α βρίσκεται πάνω από τον Κ μόνο. Δηλαδή δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κέντα σαν 1 πχ Α2345 δεν αποτελεί κέντα.
Όταν κάποιος παίκτης θέλει να ρίξει το Mah Jong, οι μόνοι συνδυασμοί που μπορεί να κάνει είναι μονό φύλλο ή κέντα.
Ειδικό χαρακτηριστικό του Mah Jong είναι ότι ο παίκτης που το ρίχνει μπορεί να απαιτήσει κάποιο φύλλο (από το 2 ως τον Α). Η απαίτηση παραμένει ενεργή μέχρι την πρώτη φορά που θα πέσει το φύλλο. Όποιος παίκτης μπορεί να ρίξει το φύλλο που ζητήθηκε πρέπει να το ρίξει εάν είναι δυνατό. Ακόμα και αν για να παιχτεί το ζητούμενο φύλλο πρέπει να παιχτεί μπόμπα, τότε ο παίκτης πρέπει να ρίξει μπόμπα.
Επίσης στην περίπτωση που το Mah Jong χρησιμοποιηθεί σε κέντα, τότε ο παίκτης πρέπει να παίξει κέντα ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον Φοίνικα(σαν τζόκερ, όχι σαν το ζητούμενο φύλλο).
 • Θυμήσου
  Αν μπορείς τότε πρέπει.
Το Mah Jong επίσης αναφέρεται μερικές φορές ως Σπουργίτι.

sc_dogΣκυλιά

Τα σκυλιά δεν έχουν αριθμητική αξία και δεν μπορούν να παιχτούν πάνω σε κάποιον συνδυασμό. Αυτός που έχει τα σκυλιά μπορεί να τα ρίξει όταν πάρει το χέρι και τότε δίνει τη σειρά του στον συμπαίκτη του.
 Μπόμπα δεν μπορεί να παιχτεί πάνω στα σκυλιά
Εάν ο συμπαίκτης έχει βγει (δηλαδή έχει ξεφορτωθεί όλα του τα φύλλα), τότε η σειρά πάει σε αυτόν που είναι δεξιά του συμπαίκτη.

sc_phoenixΦοίνικας

Ο φοίνικας όταν παίζεται σαν μονό φύλλο, τότε έχει αξία +0,5 από το τελευταίο φύλλο που παίχτηκε πχ μετά από 6, η αξία του Φοίνικα είναι 6,5 και μετά από Α είναι Α,5. Δηλαδή στη δεύτερη περίπτωση είναι μεγαλύτερο από τον Α ως μονό φύλλο. Όταν ο φοίνικας παίζεται σε άλλον συνδυασμό φύλλων, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τζόκερ, δηλαδή να διαλέξουμε ως τι φύλλο θα το χρησιμοποιήσουμε (από 2 έως Α).
 Ο Φοίνικας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπόμπα. Επίσης δε μετράει +0,5 όταν χρησιμοποιείται σε κέντα.
Υπενθύμιση
Ο Φοίνικας δεν ικανοποιεί την απαίτηση του Mah Jong για κάποιο φύλλο, πρέπει όμως να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αναγκαίο για τη δημιουργία κέντας που περιλαμβάνει το φύλλο που ζητήθηκε, εάν είναι ο μόνος τρόπος για να φτιαχτεί η κέντα.
Ο Φοίνικας όταν είναι το πρώτο φύλλο που πέφτει κάτω (σε μονοφυλλία), τότε αξίζει 1,5 και άρα το MahJong δεν μπορεί να πέσει πάνω στον Φοίνικα αφού έχει αξία 1.
Ο Φοίνικας μερικές φορές αναφέρεται ως Πλέγμα.

sc_dragonΔράκος

Ο Δράκος μπορεί να παιχτεί μόνο όταν παίζονται μονά φύλλα. Η αξία του Δράκου είναι Β (δηλαδή Α+1) οπότε νικάει όλα τα μονά φύλλα, εκτός εάν χτυπηθεί από μπόμπα. Όταν κάποιος γύρος κερδιθεί με τον Δράκο, τότε η μπάζα πρέπει να δοθεί στους αντιπάλους (ο παίκτης διαλέγει έναν από τους δυο). Αυτό δεν ισχύει για όταν κάποιος χτυπήσει τον Δράκο με μπόμπα, σε αυτή την περίπτωση κρατάει την μπάζα.
 • Συμβουλή
  Ο Δράκος συνήθως δίνεται στον αντίπαλο που θεωρείται ότι θα τελειώσει τελευταίος.

Βαθμολογία

Οι ομάδες κερδίζουν ή χάνουν πόντους για το Grand Tichu (±200) ή/και για το Tichu (±100).
Παράδειγμα
Ο παίκτης Α δηλώνει Grand Tichu και τελικά βγαίνει πρώτος ο παίκτης Δ που έχει πει Tichu. Τότε η ομάδα των Α&Γ χάνει 200 πόντους και η ομάδα των Β&Δ κερδίζει 100 πόντους.
Αν και οι δύο παίκτες μιας ομάδας ξεφορτωθούν τα φύλλα τους πριν προλάβει κάποιος από τιην άλλη ομάδα, τότε η πρώτη ομάδα κερδίζει 200 πόντους και δε χρειάζεται να μετρηθούν πόντοι από τα φύλλα.
Αυτό είναι το λεγόμενο 1-2 (ένα δύο)
Ο τελευταίος παίκτης δίνει τα φύλλα του που του έχουν μείνει στο χέρι στην αντίπαλη ομάδα, και τις μπάζες που έχει μαζέψει στον παίκτη που βγήκε πρώτος.
Οι πόντοι μετρούνται βάσει των φύλλων που έχει μαζέψει η κάθε ομάδα. Οι Κ και τα 10 έχουν από 10 πόντους το καθένα, τα 5 από 5 πόντους το καθένα.
Ο Δράκος αξίζει 25 πόντους και ο Φοίνικας -25 πόντους. Όλες οι άλλες κάρτες αξίζουν μηδέν.
Το παιχνίδι τελειώνει όταν μια ομάδα συμπληρώσει 1000 πόντους (ή περισσότερους εάν έχει συμφωνηθεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου